Het alles-of-niets-huwelijk. Huwelijksgespreksgroep, mei/juni 2014

‘Zouden we eigenlijk niet eens met elkaar moeten praten?’ Deze vraag stelt Soof aan haar man, in de film Soof die in 2013 uitkwam. De film portretteert een stel dat veel, zo niet alles, voor elkaar heeft. En toch…. Er ontbreekt iets. Maar wat? Heel knap en herkenbaar wordt in beeld gebracht hoe je tegelijk heel dichtbij en behoorlijk veraf van elkaar kunt leven.

Een relatie hebben is mooi en tegelijk valt het niet altijd mee. Of soms zelfs zwaar tegen. Hoe kan dat? Kun je er wat aan doen om beter met elkaar om te gaan, te groeien in je relatie? Als christen vroeg je om Gods zegen en ontving die ook. (Hoe) merk je die in de praktijk van je huwelijk?

Huwelijksgespreksgroep
Op maandag 19 mei start er een gespreksgroep voor getrouwde stellen. We denken hierbij aan stellen die zo’n jaar of 5 of langer getrouwd zijn. De avonden hebben als doel te werken aan de versterking van de onderlinge relatie. In drie avonden komen drie basale relatieonderwerpen aan bod. Daarbij gaat het zowel om intermenselijke- als geloofsonderwerpen. Je kunt dan denken aan communicatie als ook aan onderlinge trouw als afspiegeling van Gods trouw voor ons. We hebben in deze opzet gekozen voor drie avonden. Dat is overzichtelijk en realiseerbaar.

De avonden worden ingeleid door Jeanet van Ramshorst, maatschappelijk werker bij kerkmaatschappelijk werk de Driehoek (www.kmwdedriehoek.nl) en Annemarie en Matthijs Haak.

Hieronder vind je in het kort een introductie van de drie avonden.  

1 Kennismaken en gesprek.
De eerste avond is bedoeld om met elkaar kennis te maken en een begin te maken met het gesprek over je relatie. We voeren dat gesprek aan de hand van het artikel met de uitdagende titel Het alles-of-niets-huwelijk. In dat artikel wordt beschreven hoe het karakter van het huwelijk zich door de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Volgens de schrijver is zelfexpressie nu het belangrijkste.

Op je trouwdag heb je waarschijnlijk niet aangegeven te trouwen met zelfexpressie als doel. Je bent nu al een tijd met elkaar onderweg. Welke zaken uit dit artikel roepen herkenning op en welke niet? Wat is je motivatie om mee te doen aan deze gespreksgroep en wat wil je bereiken?

2 Communicatie.
Hoe communiceer je over onderwerpen die je na aan het hart gaan en over alledaagse zaken? Gaandeweg ontdek je dat er steeds dezelfde patronen onder je onderlinge communicatie liggen. We gaan ermee aan de slag te ontdekken welke dat zijn.

Daarbij maken we gebruik van de zogenaamde EFT-methode (emotionally focussed therapy, www.EFT.nl). Die methode kijkt naar relaties vanuit het hechtingsperspectief. Onze hechtingsgeschiedenis bepaalt en kleurt de interactiepatronen met onze partner. Als je zicht krijgt op de emoties en behoeften die ónder je patronen liggen en op hoe dit bij je partner werkt, vergroot dat de veiligheid en de verbinding.

3 Trouw.
Een op de drie huwelijken loopt uit op een scheiding. Iedereen heeft dat van dichtbij of van wat verderaf meegemaakt. (On)bewust beïnvloedt dat onze kijk op relaties. Trouwen we ‘totdat de dood ons huwelijk scheidt’ of ‘totdat de scheiding ons huwelijk doodt’?

We bespreken dit thema aan de hand van een paar praktijkvoorbeelden en een preek over egoïsme als belangrijkste huwelijkskiller. Daarbij laten we ons leiden door het beeld dat Efeziërs 5 over het huwelijk naar voren brengt. Daar wordt het huwelijk een afspiegeling van de relatie tussen Christus en de gemeente genoemd. Gods trouw als basis voor je relatie: (hoe) werkt dat?

Verdere gegevens en opgave.
Omdat we niet voor een cursus maar voor een gespreksgroep kiezen, gaan we uit van een maximum van zes stellen. Met meer stellen is een goed gesprek niet echt mogelijk. Als je interesse hebt, wacht dan niet te lang jezelf op te geven.

 • Data: maandag 19 mei, woensdag 4 juni en maandag 16 juni (niet-kring-weken).
 • Locatie: kerkgebouw Delfshaven, Kuipersstraat 19 Rdam.
 • Tijd: van 20.00 – ong. 22.00u.
 • Kosten: ong. € 50 per stel. Dit betreft een vergoeding voor het aandeel van het KMW. Als dit bedrag ervoor zorgt dat je (misschien) niet kunt meedoen, klop dan aan bij je diaken. In dat geval zal de kerk dit bedrag of een deel daarvan betalen. Als je je opgeeft, gaan we er vanuit dat je dit bedrag betaalt.
 • Voorbereiding: voor iedere avond krijg je vooraf voorbereidingsmateriaal toegestuurd. Dat zal minimaal voor het weekend voorafgaande aan de betreffende avond zijn.
 •  Verdere informatie en opgave kan bij ondergetekende.

  Namens Jeanet en Annemarie,

  Matthijs Haak
  predikant Gereformeerde Kerk Delfshaven
  delfshaak@kpnmail.nl
  tel. 0104765513

  PS 1 voor artikelen, preken e.d. over relaties zie mijn blog https://jmhaak.com/category/relatie/

  PS 2 deze gespreksgroep draait nu voor het eerst en is in eerste instantie bedoeld voor stellen uit de kerk van Delfshaven. Ben je geen lid en heb je toch interesse: laat het gerust weten. Het is nog even bekijken of/hoe zo’n groep in de toekomst weer komt en in welke frequentie.

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.