Ibn Ghaldoun en onze nationaliteit volgens Nussbaum.

De Amerikaanse filosofe Nussbaum (1947) zegt bij de presentatie van haar boek ‘De nieuwe religieuze intolerantie’ dat het onzin is om de fraude bij Ibn Ghaldoun te zien als gebrek aan loyaliteit aan Nederland (NRC 19 juli). Ze geeft verschillende voorbeelden van ernstige fraude in haar eigen land en elders (China). Voor Nederland zou hierbij te denken zijn aan recente onderzoeken die aantonen dat fraude door heel de samenleving loopt en veel schade aanricht. Nussbaum wijst op het verschil tussen de VS en Europa in de omgang met religieuze minderheden. Europa kent volgens haar religieuze intolerantie omdat taal en etniciteit bepalend zijn voor onze identiteit terwijl men in Amerika vanaf het eerste uur van binnenuit de noodzaak van ruimte voor gewetensvrijheid heeft gevoeld.

Juist als zij hier een punt heeft, realiseer je je dat haar inzichten niet gelijk toepasbaar zijn in onze situatie. Het geeft ons wel te denken, ook in een aantal concretetiseringen (bekostiging eigen onderwijs en inburgering). Welke ruimte willen wij in ons land voor (religieuze) minderheden? En het belangrijkste: tonen wij het respect waarover zij het heeft? Al is mijn motivatie anders: hierin wil ik verwijzen naar mijn ingezonden in NRC van 6&7 juli jl. over Ibn Ghaldoun (blinde vlek in samenleving) en de audio van gesprek bij Radio Rijnmond, o.a. over respectvolle omgang met elkaar.

PS Hoe is het klimaat in Nederland?

Nederland werd laatst door de Raad van Europa op de vingers getikt. Polen in Nederland zijn “een nieuwe doelgroep voor discriminatie” geworden. Zie de brief die wij tijdens de ophef over MOE-langers aan de Poolse geloofsgemeenschap stuurden.
En hoe zit het met rechten van rechtelozen? Zie de brief inzake Dolmatov.

Hoogste tijd om te gaan staan voor recht.

Zie ook: vraag moslims zelf om hun geloofspapieren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.