Huwelijkse voorwaarden als standaard

Het hoofdredactionele commentaar veegt in pittige bewoordingen de vloer aan met het initiatiefwetsvoorstel inzake huwelijkse voorwaarden (ND, 7 nov). Toch hebben VVD, PvdA en D66 meer dan een punt. Bij de jaarcijfers 2010 gaf het CBS twee trends aan als het over trouwen gaat. Enerzijds is trouwen onverminderd populair. Anderzijds zullen huwelijken naar verwachting (nog) minder standvastig worden. Volgens de woordvoerder van het CBS, prof. Jan Latten, ligt dat aan het feit dat mensen een partner zoeken voor hun permanent geluk. In een recent interview gaf diezelfde Latten aan dat dertigers van nu minder dan ooit hebben geleerd zichzelf te beperken (NRC, 11 juni jl.). Hij voorziet dan ook een toename van het aantal echtscheidingen. Want individuele zelfverwerkelijking en genieten van het leven zijn volgens Latten de belangrijkste waarden geworden terwijl een emotionele balans om compromissen te sluiten veelal ontbreekt. In zo’n situatie is het wijs om huwelijkse voorwaarden tot standaard te verheffen.

ND, za.9 november 2013.

Zie ook partner voor permanent geluk (ND, 2012) en heb je date voor Valentijn?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.