Geef je eerste liefde een tweede kans.

Laatst kreeg een lerares op een school in Rotterdam te horen dat zij niet normaal was. Dat zij een kind had, was het punt niet. Wat echt apart was dat ze óók een man had. Al wijzend naar veel andere kinderen in de klas kon prima uitgelegd worden dat er met de lerares toch echt iets mis was.

Permanent geluk
Vandaag is het Valentijn. Verborgen en publieke liefde wordt gevierd. Het is ook een dag om nog weer eens extra stil te staan bij relaties. De cijfers in Nederland zijn bekend: ongeveer een op de drie huwelijk strandt. In een stad als Rotterdam ligt dat percentage hoger. Ook over echtscheidingsmotieven is het vaak genoeg gegaan. Bij de presentatie van de jaarcijfers 2010 zei de woordvoerder van het CBS, Jan Latten, dat wij een partner zoeken voor ons permanent geluk. Als dat geluk ontbreekt, ga je je afvragen wat je relatie nog toevoegt. In een recent interview zei diezelfde Latten dat hij verwacht dat relaties alleen maar minder stabiel zullen worden omdat dertigers van nu minder dan ooit hebben geleerd zichzelf te beperken. Stellen van nu zou het ook ontbreken aan goede, inspirerende voorbeelden van huwelijkstrouw.

Soof
Somber geworden door deze cijfers en realiteit laat je misschien het bosje rode rozen maar staan op Valentijnsdag. Toch is er ook een interessante ontwikkeling waar te nemen in de maatschappij op gebied van relaties. Heel knap wordt die ontwikkeling in beeld gebracht in een film als Soof. De film laat de kijker kennismaken met een gesetteld stel en hun gezin. Privé en samen heeft dit stel zo’n beetje alles, ze deden het al ik weet niet hoe vaak; en dan? Dat is de heel herkenbare situatie waarmee de film inzet. Scherp brengt Soof in beeld hoe je haast onzegbaar, onmerkbaar en misschien zelfs ongewild bij elkaar vandaan raakt. Min of meer toevallig krijgen beide echtelieden een andere relatie. Op een gegeven moment besluit de hoofdpersoon Soof dat het zo niet langer gaat tussen haar en haar man. Ze gaat apart slapen. Vanuit de verbouwde schuur op hun erf kijkt ze naar haar eigen huis. Pas dan, als was ze een buitenstaander, kan ze het geluk van haar eigen gezin zien. Toch wil ze daarvoor gáán. Dat wordt zichtbaar in de fantastische scène waarin Soof als een haast wilde hond de vriendin van haar man het erf afjaagt. Soof doet dit zonder enige garantie op succes. Maar de voldane lach op haar gezicht na afloop van die woeste actie spreekt boekdelen.

Hertrouw
Met andere titels als Smoorverliefd en Love Actually (Nederlands: Alles is Liefde) hoort Soof  thuis in het type hertrouwkomedies (NRC Handelsblad, 11 september 2013). Deze komedies gaan op een eerlijke en humoristische manier over het feit dat het vinden van liefde niet per definitie gelijk staat aan geluk. Exen zouden bijvoorbeeld na verloop van tijd eigenlijk wel weer met hun eerste liefde willen trouwen. En zelfs na overspel lijken er kansen op herstel van de relatie te zijn. Dit soort films stemt tot nadenken. Heel mooi is dat ze het niveau hebben dat nodig is: wie of wat geeft je werkelijk geluk? Word je er echt beter van als je je relatie verbreekt en je geluk met een ander beproeft? Als kijker word je teruggebracht naar je eerste liefde. Het is bemoedigend dat niet-gelovigen dit signaal uitzenden op het gebied van relaties.

Spiegel
Tegelijk wordt met dit soort films christenen een spiegel voorgehouden. Want christenen beweren dat Christus hun eerste liefde en geluk is. En zij zeggen dat huwelijkstrouw een verwijzing is naar dat diepe geluk; de relatie tussen Christus en de gemeente (Efeziërs 5). De realiteit laat echter zien dat christenen ongeveer hetzelfde beeld vertonen als niet-christenen als het gaat om relatieproblematiek en echtscheiding. De wereld begint erachter te komen dat er meer nodig is voor geluk dan vlinders in je buik en interessante zelfontplooiing. Nu christenen nog.

Minella van Bergeijk,  landelijk coördinator Marriage Course
Matthijs Haak, predikant Gereformeerde Kerk Rotterdam – Delfshaven

Nederlands Dagblad, Valentijnsdag 2014, naar aanleding van het symposium op donderdag 13 februari, zie http://www.marriagecourse.nl/.

—————————————————————————-
Beluister het gesprek dat ik afgelopen week op Grootnieuwsradio over dit onderwerp had.

1 thought on “Geef je eerste liefde een tweede kans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.