Parnassiagate en het zondebokmechanisme

Volgens Sjoerd de Jong heeft NRC Handelsblad zich laten meezuigen in de Twitterstorm die leidde tot Parnassiagate (de ophef die ontstond vanwege de manier waarop NRC-columnist Steinz werd behandeld bij strandtent Parnassia, NRC 15, 16 augustus). Enig mogelijk lichtpuntje is volgens de ombudsman een bijdrage aan de bewustwording van de situatie van gehandicapten in de horeca.

Hoewel deze gebeurtenis inderdaad weinig winnnaars kent, is er volgens mij toch meer te zeggen dan De Jong doet. De week voor de column van De Jong beschreef collega Joost Röselaers (predikant Nederlandse Kerk in Londen) in een brief over Londense bankiers de werking van het zondebokmechanisme: om de eenheid te bewaren en vooral om jezelf niet schuldig te voelen, keer je je allemaal tegen een persoon of instantie (NRC, 7 augustus). Of het nou Londense bankiers betreft, (de eigenaar van) Parnassia of – ook in die week – het management van Imtech (‘Jacht op zondebokken bij Imtech is geopend’ aldus Tamminga in de krant van 13 augustus): het gaat om hetzelfde destructieve mechanisme. We ruiken bloed, twitteren en jagen door totdat dat vloeit. Wie beseft dat dit mechanisme je zomaar te pakken heeft, is niet louter een verliezer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.