Houd ermee op Wilders te kruisigen

Keer op keer wordt Wilders gekruisigd. NRC deed dat recent in twee opvallende cartoons. Eenmaal toen Wilders zich als martelaar zou hebben gedragen bij zijn slotwoord in de rechtszaal (NRC, 26&27 november). De andere keer gebeurde dat op de dag voorafgaand aan de uitspraak van de rechter. Toen stond de kruisiging van Wilders zelfs op de voorpagina. De opkomst van Wilders wordt zo een self fulfilling prophecy. Want het kruis stond in onze cultuur symbool voor overwínning; van de christelijke God welteverstaan. Deze krachtige symboliek illustreert hoezeer Wilders de frame bepaalt. Politici doen daaraan mee door Wilders weg te zetten. Bijvoorbeeld als iemand die z’n verantwoordelijkheden ontloopt. Wilders is de enige die met succes aanwezige onvrede weet te mobiliseren.

Om verder te komen helpt het om de kruissymboliek meer oorspronkelijk te nemen en die toe te passen op jezelf. Het kruis is dan het gaan van een pijnlijke, doodlopende weg. Toegepast op de politiek: er moet heel wat worden losgelaten om verder te komen. Er moet een kruis door de mening van het huidige kabinet dat, onder leiding van Minister-president Rutte, niet zoveel op heeft met visie en vergezichten. Bas Heijne wees er vorig jaar al op dat de ideologische leegte van Rutte II de weg baant voor Wilders I (NRC, 19&20 december 2015). De PvdA moet nog eens goed nadenken over z’n opstelling. Lijsttrekker Asscher zal ongetwijfeld vilein kunnen optreden tegen Wilders. Maar de enige gelijkwaardige tegenstrever van de PVV-voorman is PvdA-er en burgemeester Aboutaleb. Aboutaleb weet mensen van diverse afkomst en levensovertuiging te inspireren en heeft een eigenschap die even nodig als zeldzaam is: moreel gezag. Christelijke partijen moeten een kruis zetten door hun verlangen hun geloof in te zetten als een druk- of ruilmiddel. Een doorgewinterde politicus als Pechtold heeft niet te zeggen dat niet meeregeren zijn (persoonlijke) ambitie doorkruist. Laat hij als oudgediende het overstijgende belang van politicus-zijn uitstralen, zoals Jan Terlouw het laatst prachtig zei in De Wereld Draait Door.

Er ontstaat al bijna een cultus rondom Wilders. Men begint te buigen, te aanbidden en te vrezen. Wie rechtop blijft staan hoeft geen nieuwe vorm van godsdienstigheid aan te meten. Dienst aan het algemeen belang van ons land volstaat.

Zie Wilders kruisigen helpt niet (NRC Next, 22 maart 2014).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.