Kwetsen is mainstream

Hieronder mijn brief in NRC over de breuk van het Linkse Verbond in Rotterdam.

Kwetsen is mainstream.
Een vier jaar oude tweet van Nida verbreekt het Linkse Verbond in Rotterdam (NRC 12/3). Wie de tweet leest, begrijpt de ophef daarover meteen. Toch is er een keerzijde. Nida zegt te hebben willen provoceren en beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. Columnist René Moerland zei eens dat vrije meningsuiting een emotioneel en geopolitiek middel is geworden dat bepaalt bij wie je hoort (Ook je nobele emoties kunnen gevaarlijk zijn, 14/1/2015). Als voorbeeld gaf Moerland het ‘rot toch op’ van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Maar je zou ook kunnen denken aan het ‘pleur op’ van onze minister-president. In zijn column noemt Moerland het vrije woord een identiteitskwestie: „Wie niet durft te kwetsen, hoort er toch wat minder bij.” Deze ontwikkeling kun je, zoals ik, betreuren. Maar het geeft te denken dat de samenwerking met Nida om deze tweet zou zijn verbroken. Want vanuit het perspectief dat Moerland schetst, past Nida met de gewraakte tweet juist in het politieke klimaat in ons land.

NRC Handelsblad en NRC Next, vrijdag 16 maart 2018

Zie Vrije meningsuiting als identiteit. Blogpost een jaar na Charlie Hebdo.
Zie De aangifte van Jezus van N. Tweeluik met deze brief; een preek over Jezus die wordt beledigd, beschuldigd en mishandeld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.