Houd vast aan het woord dat leven brengt. Preek Filippenzen 2:16a

Deze zondag hebben we weer een themadienst in het kader van het jaarthema ‘Leven uit de Bron’. We luisteren naar Paulus’ aansporing om vast te houden aan het woord dat leven brengt. Wat bedoelt de apostel hiermee? Een voorbeeldliturgie staat onderaan de preektekst.

Gemeente van de Heer

1         Drie-Ene God.
‘Leven uit de Bron’ is ons jaarthema. Christus is die Bron. Het levende water. Start en finish (Hebreeën 12:2) van ons bestaan.

Vorige week hadden we een themadienst over je zelfbeeld.[i] Zeker toen … haar indrukwekkende getuigenis gaf, dacht ik: dit is ‘leven uit de Bron’. Je als gemeente bij spannende onderwerpen en net zo goed bij alledaagse zaken richten op de Heer. Daar heb je geen jaarthema voor nodig.

Drie-Ene God.
Vanuit de verkondiging van het evangelie hebben we eerder dit seizoen twee keer een themadienst gehad.

De eerste keer ging het over het vertrouwen/geloof dat Jezus geeft. Tegen de man die zegt dat hij gelooft en die tegelijk uitroept dat Jezus zijn ongeloof te hulp moeten komen zegt Jezus: alles is mogelijk voor wie gelooft.[ii] Jezus is echt een oneindige bron. In hem begint het tijdperk van geloof (Galaten 3:25).

De tweede keer ging het over een spectaculaire profetie uit het Oude Testament. God ziet dat zijn volk vastloopt en komt met een reddingsplan. Niet langer zal God de wet op een stenen tafel schrijven maar in het hart van mensen (Jeremia 31).[iii] Want die stenen tafel kan breken. En die kan verkeerd gebruikt worden alsof het een richtlijn is waaraan je moet voldoen. Maar als de Geest komt gaat het anders. De Geest vernieuwt je hart, je geweten, je doen en laten en wijdt je toe aan het goede leven. Dat gaat nooit stuk. Het is in je.

Zo hebben we ons bij dit jaarthema in de verkondiging gericht op de Drie-Ene God; Vader, Zoon en Geest. Wie die God is en wat die God doet dat is onze Bron. Ons leven. Ons geluk.

2         Het leven van Jezus.
Vandaag luisteren we naar een woord van de heilige apostel Paulus:

Houd vast aan het woord dat leven brengt
(Filippenzen 3:16a).

Met het oog op ons jaarthema is dit woord om twee redenen van belang.

Prijs.
Allereerst gaat dat hierom. God is een eindeloze Bron. Hier zegt Paulus dat het zaak is steeds weer aangesloten te blijven op die Bron. Je kunt verslappen in geloof. Of bepaalde goede gewoontes uit het oog verliezen. De moed opgeven. Zo beproefd worden dat je perspectief verliest. Het geloof in Jezus is een zaak van doorzetten. Houd vast. Houd vol (Opwekking 313). Denk dan vervolgens niet dat het belangrijkste van het geloof is of jij wel/niet volhoudt. Eerder heeft Paulus deze wonderlijke zin opgeschreven:

Blijf je inspannen voor je heil, en doe dat in diep ontzag voor God, want het is God die zowel het willen als het handelen bij u teweegbrengt
(Filippenzen 2:12 en 13).

Een wonderlijke combinatie die duidelijk maakt dat jouw leven met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen omvat wordt door God plan.[iv]

In hoofdstuk 3 van Filippenzen gebruikt Paulus het beeld van een wedstrijd. Paulus heeft alles wat hem aanzien gaf (afkomst, traditie, wetsopvatting) achter zich gelaten. Hij richt zich op het sterven en opstaan met Jezus. Hij zegt:

Niet dat ik al zover ben en mijn doel al heb bereikt. Maar ik doe mijn uiterste best, in de hoop te kunnen grijpen waarvoor Christus Jezus mij gegrepen heeft.

Ik vergeet wat achter me ligt en richt me op wat voor me ligt. Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God in Christus Jezus roept
(Filippenzen 3:12 en 13).

De Bron is niet alleen Degene waar alles vandaan komt – alsof de boel daarna min of meer vanzelf draait. God is ook ons doel. In het Bijbelboek Openbaring wordt dit onderstreept. Er staat dat wie volhoudt en overwint door het lam, Jezus, naar de waterbronnen van het leven wordt gebracht (Openbaring 7:17). Het is dan ook niet voor niets dat Paulus hier hint op het einde van zijn aardse leven (Filippenzen 2:17). Dan gaat er een deur dicht en tegelijk een poort open. Dit prachtige geheim ligt opgesloten in Paulus’ aanwijzing om vast te houden aan het woord dat leven brengt.

Jezus in het midden.
Het tweede dat van belang is voor ons jaarthema is de vraag wat dat woord is waaraan je vast moet houden. Gelovigen denken bij ‘het woord’ al snel aan de Bijbel. Op zich niet verkeerd. Maar vergeet niet dat de gelovigen aan wie deze brief (alle nieuwtestamentische brieven) geschreven worden niet een Bijbel kennen zoals wij die kennen.

In het verband van Filippenzen 2 kun je bij het woord beter denken aan het schitterende gedeelte hier pal voor:

Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij, die de gestalte van God had, maakte er geen aanspraak op aan God gelijk te zijn, maar deed afstand van zijn positie en nam de gestalte aan van een dienaar. Hij werd gelijk aan de mensen en als mens verschenen heeft Hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. Daarom heeft God Hem hoog verheven en Hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zal buigen, in de hemel, op aarde en onder de aarde, en elke tong zal belijden: ‘Jezus Christus is Heer’, tot eer van God, de Vader.
(Filippenzen 2:5-11).

Dit evangelie-woord! Mogelijk was dit een in die tijd onder de christenen bekend lied. Er staat een aantal dingen in dat niet simpel te begrijpen is maar de kern is helder. Die kern begrijp je vanuit het einde van dit lied. Vooral als je je realiseert dat Paulus als Farizeeër ‘de Schriften’ goed kent. Dat ‘iedere knie buigt en elke tong belijdt’ is een citaat uit Jesaja 45:23. God zegt dat Hij de Enige is. Dat er buiten Hem geen andere god is (Jesaja 45:22). God deelt zijn luister en eer niet met een ander. Dit is Israëls geloof (Deuteronomium 6:4). Na Pasen leren gelovigen om deze woorden te betrekken op Jezus. Voor hem zal iedere knie buigen en elke tong zal hem belijden. Zo, in Jezus, komt God tot zijn eer. Nota bene in de gekruisigde Jezus.

Deze Heer en zijn houding om niet gediend te willen worden maar te dienen (Matteüs 20:28) is het woord dat leven geeft. Dit woord wordt herkend waar christenen zo leven. Dat je verder kijkt dan je neus lang is. Dat je bedenkt hoe jij je kunt inzetten. Dat je oog hebt voor wie God op je pad plaatst. Dat je de groei en bloei van het evangelie voor ogen hebt. Niet omdat je beter bent dan anderen (dat is een verkeerde opvatting van Filippenzen 2:15) maar omdat Jezus je roept.

Het is dan ook passend dat Paulus hier zegt dat de gemeente niet de kont tegen de krib gooit (Filippenzen 2:14). Zo’n houding heeft geen plaats in Jezus’ gemeente omdat het botst met wie Jezus is en hoe hij doet. Dit vers is een herinnering aan het gemopper van het volk Israël dat door de woestijn trok. Het gaat in de gemeente juist om de blijdschap (Filippenzen 2:18). Die zet de toon. Ook zo volg je Jezus die zich op zijn weg naar Golgota richtte op de vreugde voor hem (Hebreeën 12:2).[v]

3         Groeien.
Vanuit de verkondiging is het vandaag de laatste keer dat we stilstaan bij ons jaarthema. Als gemeente gaan we ermee verder. Vanmiddag al met de aanbiddingsdienst. En binnenkort een gemeenteavond. Op een dinsdag zodat de jongeren erbij zijn. Drink uit de Bron en groei zo in geloof, hoop en liefde.

===============================

[i] Zie preek Hoe kijkt God naar je en hoe kijk je naar jezelf?
[ii] Zie Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp. Preek Marcus 9:23 en 24.
[iii] Zie preek Hoe de Geest in je hart schrijft. Jeremia 31.
[iv] Zie De Relevantie van de Dordtse Leerregels. Artikel in OnderWeg (2019).
[v] Zie preek Hebreeën 12:1 en 2 (lijdenstijd).

Voorbeeldliturgie (blaasensemble begeleidt)

Welkom en afkondigingen kerkenraad

DNP Psalm 121: 1 en 2 Mijn ogen kijken naar omhoog (votum)
Groet
Amen (samen hardop uitspreken)
LB 405: 1a, 2v, 3m en 4a Heilig, heilig

Gods leefregels
LB 213: 1, 3 en 4 Morgenglans der eeuwigheid

Gebed
Kindermoment
Kinderlied
Kinderen naar kring

Getuigenis 1 “Leven uit de Bron”
GK 167 alle verzen (Samen in de naam van Jezus)

Lezen Filippenzen 2:1-18 Nu u door Christus…
Verkondiging
Opw. 44 Geprezen zij de Heer

Getuigenis 2 “Leven uit de Bron”
Dankgebed en voorbede

Collecte en
Kinderen komen terug uit kring

LB 413 alle verzen (Grote God)

Geloofd zij God de HEER voor eeuwig. Amen, amen
(Slotregel Psalm 89:18 berijmd)

Verdere ontmoeting

=== einde ===

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.