First and second love. Meelezen in het oudste blootblad

Hooglied is een van de oudste blootbladen ter wereld. De liefdesrelatie tussen man en vrouw wordt niets verhullend beschreven, zelfs tot in de slaapkamer (5:2-5). Juist in de Bijbel verwacht je zo’n intiem portret. God is immers de Schepper van man en vrouw, ook van hun geestelijke en lichamelijke relatie.

Twee dingen kunnen ons belemmeren goed zicht te krijgen op Hooglied. Allereerst lijkt het zo dat God er niet in voorkomt. Dat kun je, met de Statenvertaling, oplossen door vers 6e van hoofdstuk 8 zo te vertalen: liefde zijn ‘vlammen van de HEER’. Probleem opgelost (maar niet heus). De tweede manier waarop je Hooglied niet goed begrijpt, ligt subtieler. Je bent misschien zo gewend aan onze verseksualiseerde samenleving dat je dit boek vooral preuts vindt. Je ziet het wonder niet.

Aantrekkelijk
Hooglied nodigt uit: kijk en luister. En doe dat goed! Niet alleen alle moois van de liefdesrelatie komt in beeld. Net zo goed de onzekerheid en de pijnlijke kanten (5:6&7). De vergelijking met de dood zou je ook niet direct verwachten als het om liefde gaat (8:6c). Dat klinkt bedreigend. Evenals de herhaalde oproep om de liefde niet te wekken voordat zij het wil (3:5, 8:4). Hooglied is vooral zo aantrekkelijk omdat het niets verhullend én eerlijk is. Mogelijk is het boek geschreven in een tijd van culturele bloei; een tijd die geen garantie bleek te zijn voor een goede omgang met liefde en seksualiteit. Dan wordt Hooglied ineens heel scherp.

Onthullend
Daarom is dit Bijbelboek ook goed nieuws voor onze tijd. Volgens cijfers het CBS van 2010 is trouwen in Nederland onverminderd populair en worden relaties tegelijkertijd minder stabiel. Als reden geeft het CBS op dat wij ‘een partner zoeken voor ons permanent geluk’. Lees zo Hooglied eens. Jazeker: intiem en niets verhullend. Tegelijk superconcreet en gericht: ‘mijn lief is van mij en ik van hem’ (2:16). Gaaf. Jij bent het voor mij! Door je werkelijk te richten op de ander gaat die ander vanzelf schitteren (5:10-16, 7:1-10)! Zo laat Hooglied zich lezen als een groot mysterie – zoals Paulus de relatie tussen man en vrouw later noemt (Efeziërs 5:22-32). De man krijgt in dat gedeelte de oproep om van zijn vrouw te houden zoals Christus van de gemeente houdt. De vrouw krijgt de opdracht zich te geven aan haar man zoals de gemeente zich aan Christus geeft. De intieme liefdesrelatie als verwijzing naar Christus en de gemeente. Op elkaar gerichte liefde onthult de liefde van God voor ons. Open en bloot.

Verschenen in Marriage Life van 29 sept. 2013; een nieuw blad van de marriage-course.

Zie ook: partner voor permanent geluk (ND), houden van sleept je overal doorheen en Christus is Heer over man en vrouw(NRC).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.