Geloof gaat over meer dan jezelf. Korte brief aan NRC

Het gaat niet om de vraag of je in God gelooft want religie of geloof gaat om zin- en betekenisgeving, aldus Marjoleine de Vos (Verlangen naar geloof, NRC 29/30 januari). Het artikel van De Vos deed me denken aan een slogan die Rotterdam eens had. “Rotterdam durft” zo heette het. Wát de stad durfde, vertelde de slogan niet. Dat hoefde ook niet. De slogan was namelijk bedoeld om Rotterdam op de kaart te zetten. Gaat het ook zo bij geloof? Doet het er niet toe in wie of wat je gelooft omdat geloof ons, mensen, op de kaart zet?

Ik ga niet zomaar mee in deze opvatting van geloof. Belangrijke geloofsbronnen die onze cultuur eeuwenlang hebben gevormd vertellen een ander verhaal. De Bijbel getuigt van een Macht die ons bestaan totaal overstijgt en ons toch kent en intiem liefheeft. Dat dat een opmerkelijk verhaal is, wil nog niet zeggen dat het ongeloofwaardig is.


Toegestuurd aan NRC, niet geplaatst.

Zie Welke God is terug? Artikel Nederlands Dagblad (2014) over geloof anno nu.
Zie De afgoden van vandaag. Themadienst over geloof in onze samenleving (2016).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.