Het grote liefdesgebod. Preek Genesis 18:1-8 bij de Week van gebed. Gezamenlijke eredienst Huis bij de Bron (PKN) en Kandelaarkerk (NGK).

Deze week is het de Week van gebed. ‘Onze Vader’ bidden we. Als gemeenten van Huis bij de Bron (PKN) en Kandelaarkerk (NGK) houden we een gezamenlijke eredienst. Mijn collega Erik Schipper en ik gaan samen voor. Hieronder mijn deel van de preek. We volgen de liturgie/aanwijzingen vanuit de Week van gebed. Een voorbeeldliturgie staat onderaan de preektekst.

Gemeente van de Heer

Hoog bezoek.
‘Hé, wie staat daar voor de deur?’ Je bent net aan het eten. Er lopen wat mensen voorbij. Ze blijven staan. Ze komen zelfs dichterbij en bellen aan. Maar… je kent ze helemaal niet. Wie zijn dat? Wat willen ze?

Doe je open? Of doe je net alsof je de bel niet hebt gehoord (muziek harder)?

We hebben gelezen van Abraham. Hij is ‘de vader van het geloof.’ Dat wil zeggen: aan hem kun je zien wat geloven/vertrouwen betekent. Abraham zit voor zijn tent. Het is warm. Hij doet een middagdutje. Ineens schrikt hij op. Drie bezoekers! Een persoon ziet er heel belangrijk uit. Hij heeft maar liefst twee assistenten bij zich. Is het de burgemeester van de stad verderop misschien?

Abraham aarzelt niet. Hij loopt snel naar hen toe en buigt neer voor de belangrijk uitziende man. Abraham nodigt hen alledrie uit voor een overvloedige en luxe maaltijd. Oosterse gastvrijheid? Ja. Maar wat zegt dit nou voor jou en mij?

(On)wetend.
Het mooie aan Genesis 18 is dat Abraham niet weet wie die belangrijke persoon is die hem opzoekt terwijl wij het wel weten:

De HEER verscheen opnieuw aan Abraham
(Genesis 18:1).

God komt op bezoek. God staat op de stoep en belt aan. God stelt jou een vraag. Gebeurt dat vandaag ook? Ja! Als God mens wordt en ons opzoekt, zegt Hij in Jezus: alles wat je doet voor de geringste van mijn zusters of broeders, dat doe je voor mij (Matteüs 25).[i] Daar zie je de Heer. En zonder het te weten kun je engelen ontvangen (Hebreeën 13:2). Ds. Erik Schipper zal het er straks over hebben wat dit geloof betekent. Voor nu is het punt: God laat zich niet opsluiten in de hemel. God en zijn engelen laten zich onverwacht zien, op tal van manieren. Genesis 18 vertelt het je. Wil jouw ogen daarvoor openen.

Onze Vader.
Gemeente, vandaag begint de Week van gebed. We roepen God aan als ‘Onze Vader’. Fijn en passend om dit samen te doen, als gemeenten van Huis bij de Bron en Kandelaarkerk.[ii] Mooi om te zien hoe de samenwerking met het oog op deze dienst verliep. We komen samen om te bidden. Net als Abraham zijn wij eerbiedig in de ontmoeting met de Almachtige. In de Week van gebed gaat het om het grote liefdesgebod dat we hebben gekregen. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Genesis 18 laat zien wat de liefde voor God betekent. God liefhebben is niet de voorwaarde om ge- of verhoord te worden. God liefhebben is niet iets voor op je afstreeplijst (zodat je in de hemel komt). Je gaat van God houden als je ziet dat God van jou houdt en je roept.

Vertrouwelijk.
Kijk naar Abraham. God neemt het initiatief. God roept hem (Genesis 12). God doet Abraham steeds allerlei beloftes. Verschijnt keer op keer aan hem – ook in het geven van moeilijke opdrachten (Genesis 22). En Abraham hééft God lief. Dat zie je in Genesis 18. In zijn buiging voor de ‘Vreemde’. Als God vertrouwelijk met Abraham spreekt over zijn plannen over Sodom en Gommora. Abraham durft God eraan te herinneren dat God toch niet zomaar alles kan doen omdat Hij rechter is van álle mensen (Genesis 18:16-33).

Zie je dat? Besef: God liefhebben is op vertrouwelijke, vriendschappelijke voet omgaan met de Almachtige (Johannes 15:15b). We roepen God aan met die bijzondere, intieme aanspraak: ‘Onze Vader.’ Heb Hem lief, gemeente en zie elkaar in onze Heer als zussen en broers in het geloof.

=======================

[i] Zie preek Matteüs 25:31-46.
[ii] Vorig jaar hielden we samen een Openluchtdienst in winkelcentrum De Bieshof. Zie Openluchtviering ‘Samen Stadspolders’ | Dordrecht.net.

Liturgie

Welkom en mededelingen

Openingslied: Psalm 133 (De Nieuwe Psalmberijming)

Moment van stilte

Gezongen Bemoediging & Groet (Sela)

Inleiding op de dienst

Zingen: Hemelhoog 399 : 1, 3

Gebed van verootmoediging en schuldbelijdenis
Woorden van liefde
Gezongen leefregel: Lied 311 Wij kiezen voor de vrijheid

Zingen: Opwekking 797

Gebed bij het lezen van de Bijbel

Met de kinderen (kindermoment)
Kinderlied

Schriftlezing Eerste Testament: Genesis 18 : 1-8
Zingen: Lied 320 : 1, 2
Evangelielezing: Lukas 10 : 25-37
Zingen: Lied 320 : 3, 4

Verkondiging

Meditatieve muziek

Zingen: Taizé 104 (we zingen dit lied 4x) Ubi caritas et amor 

In de praktijk. Hoe heeft de kerk lief? Gemeenteleden vertellen, afgesloten door 1 Korintiërs 13 in samenspraak, ook met de gemeente (lofzang op de liefde)

Zingen: Lied 791 Liefde, eenmaal uitgesproken,

De kinderen komen terug

Gebeden: Dankgebed Voorbeden Stilte
Zingende bidden: Lied 371 (Onze Vader)

Aandacht voor de gaven

Slotlied: Lied 425 Vervuld van uw zegen gaan wij onze wegen

Heenzending en Zegen

Zingen: Lied 415 : 3 Amen, amen, amen!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.