Welkom bij de heilige HEER. Preek Psalm 15

In veel liederen gaat het erover dat je welkom bent bij God; welkom zoals je bent. Psalm 15 heeft een heel ander perspectief. Wat betekent dat? Een voorbeeldliturgie staat onderaan de preektekst.

Gemeente van de Heer

1         Besef Wie je welkom heet.
Kom, als je honger hebt of dorst…
Kom, met je tranen en je pijn…
Kom, met je wanhoop en verdriet…
(Met open armen, Schrijvers voor gerechtigheid)

Dat lied hebben we net gezongen. We zingen het regelmatig. Wat een mooi lied! Een hartelijke uitnodiging. Je bent welkom bij God en in Gods huis. Welkom met alles wat je bezig houdt. Gods liefde is immers onvoorwaardelijk.

Psalm 15.
Een tijdje nadat we dit lied van Schrijvers voor gerechtigheid zongen, ging de Bijbel open. We lazen Psalm 15. In dat lied gaat het er ook over dat je naar God toegaat. Misschien is Psalm 15 gebruikt in de liturgie van Gods volk Israël. In de tijd dat er een tabernakel (tent, Psalm 15:1) was of in de tijd van de tempel. Die tent of dat gebouw stond symbool voor Gods aanwezigheid onder zijn volk.

De vraag die David stelt is een bijzondere. Hij zegt niet dat iedereen welkom is bij God. Hij ontkent dat ook niet. Davids vraag is deze:

HEER, wie mag gast zijn in uw tent,
Wie mag wonen op uw heilige berg?
(Psalm 15:1).

Hoor je dat? Hier klinkt het besef in door: het is niet niks om God te kennen. Want de God die jou uitnodigt is bijzonder. Uniek. Heilig. Besef dat als je naar God toekomt. In je gebed. Als je nadenkt over God en je geloof.

Indrukwekkend.
Een paar weken geleden luisterden we naar Psalm 8.[i] Dat lied is onder de indruk van Gods majesteit – denk aan de immense sterren die je aan de hemel ziet. Ook al heb je van jezelf best wat praatjes; op zo’n moment voel je je klein. In alle spontaniteit komt deze vraag bij de dichter op:

Wat is de sterveling dat U aan hem denkt
het mensenkind dat U naar hem omziet?
(Psalm 8:5).

Psalm 15 borduurt daar op voort. Leven met God vraagt iets van jouw kant. Psalm 15 somt een hele lijst op. Dingen die je wel en niet doet. Dat je:

  • goed doet en niet roddelt over anderen.
  • de waarheid spreekt en iemand anders niet benadeelt.
  • geen ontzag hebt voor mensen die je respect niet waard zijn en dat je degenen die God eren hoog hebt.
    (Psalm 15:2-5).

Op allerlei manieren wordt gezegd wat wel en wat niet passend is voor een leven met God. Maak je er niet vanaf, zegt Psalm 15 – alsof geloof iets voor zondag is als je naar de kerk komt of voor dinsdag op catechisatie. Alsof het er niet toe doet hoe je leeft.

2         Twee kanten van de(zelfde) medaille.
Nu een vraag: als we Psalm 15 dan beluisteren, is dat dan iets anders dan het lied ‘Met open armen’? Het ene lied is een al uitnodiging. Kom met alles wat je bezighoudt. Het andere lied zegt: wie ben ik dat ik te gast mag zijn? Het lied benadrukt hoe belangrijk het is om nauwgezet te leven. Is dat iets anders? Of zijn het twee kanten van dezelfde medaille?

Gelijkenissen.
Denk eens aan de gelijkenissen van Jezus over Gods koninkrijk.

Een bekende gelijkenis is die van de verloren zoon. Als de vader zijn kind ziet rent hij hem tegemoet. Er is een welkomstfeest en de zoon krijgt zijn positie als kind van zijn vader terug. Er wordt geen woord vuil gemaakt aan wat de zoon verkeerd heeft gedaan. Er wordt geen enkele voorwaarde gesteld. ‘Kom zoals je bent’ (Met open armen).

Maar Jezus vertelt ook een andere gelijkenis. Die is misschien minder bekend. Maar net zo belangrijk. Een gelijkenis van een koning die een bruiloftsfeest organiseert maar de genodigden hebben geen zin om te komen (Matteüs 22:1vv). Dan wordt de koning kwaad en verandert het uitnodigingsbeleid. Niet zijn vrienden of allerlei belangrijke mensen mogen komen maar gewoon iedereen die toevallig langskomt; of het nou goede of slechte mensen zijn. En dan begint het feest. Maar als de koning de feestzaal binnenloopt ziet hij iemand die z’n gewone kleren nog aanheeft. Die vond het blijkbaar niet nodig iets aan te trekken dat paste bij de koning en zijn feest. Zonder pardon laat de koning deze persoon uit de feestzaal zetten. Niet welkom want besef – wie je ook maar bent – bij wie je te gast bent (Psalm 15).

Nieuw.
Die feestkleren die de man had moeten dragen, daarmee wordt het toegewijde leven bedoeld zoals Psalm 15 daarover spreekt. Denk ook aan de brief van Jakobus. Hij stelt het hypocriete gedrag van gelovigen aan de orde. Wel mooie praatjes. Je mond vol van geloof en van God en de kerk – noem maar op. Maar doe je het goede? Heb je werkelijk lief? Kijk je op tegen de een en kijk je neer op een ander? Dat is een waardeloos geloof – zegt Jakobus. Hij durft zelfs een voorbeeld te geven van demonen. Die zijn er, net als de gelovigen, van overtuigd dat God de Enige is (Jakobus 2:19). Dat is de kern van het geloof (Deuteronomium 6:4). Maar dat geloof heeft geen effect. Het werkt zelfs averechts (angst). Terwijl de onvoorwaardelijke liefde van de enige God een kracht is die je verandert zodat je leven vrucht draagt.[ii]

3         Bevrijding.
Terug naar Psalm 15. Zoals gezegd borduurt het lied voort op Psalm 8. En na Psalm 8 komen er allerlei Psalm over moeite en tegenslag in het leven van een gelovige. Steeds wordt God gevraag om te helpen en in te grijpen (Psalm 10:1). Het gaat over slechtheid, verkeerd gedrag dat in ieder mens zit – of je God nu (er)kent of niet (Psalm 12 en 14). Paulus noemt deze liederen als hij in Romeinen 3 spreekt over tekorten in ieder mens en verlossing door Jezus alleen. Dit deel van de Psalmen zijn geen vrolijke liedjes maar gedichten die stilstaan bij wat er mis is.

En dan gaat het vanaf Psalm 15 (tot en met Psalm 24) anders. De Psalmen kijken op naar de goede God. Wie met God leeft en zich laat leiden door zijn aanwijzingen vindt vaste grond onder de voeten (Psalm 15:5c). Zo ontstaat er zelfs eindeloos vertrouwen (Psalm 16).[iii] Geluk is er voor wie God zoekt (Psalm 24).[iv] Gods bevrijdt. Heb dat voor ogen. En kom onder de indruk van Hem. Welkom bij de Majesteit. Kom zoals je bent en laat je vernieuwen naar hoe Hij is.

Psalm 15 staat als tekst op de doopkaart van …. Fijn dat jullie straks naar voren komen. ………………………………………………………………………………………. (privé).

Handen uit de mouwen.
Straks is er ook een uitnodiging van Stichting Present. … gaat iets vertellen over de kerk-doet-dag. Steek je handen uit je mouwen. Laat zien dat het geloof in Jezus je motiveert om het goede te doen voor je omgeving, voor de mensen om je heen. Een mooie concretisering van Psalm 15. Mag zo Jezus’ naam geprezen worden in ons leven.

====================

[i] Zie Leven als een lofzang. Preek Psalm 8.
[ii] Krachtig spreekt Paulus daarover in Galaten 2 als hij het over Gods gerechtigheid heeft. Zie preek Galaten 2:20&21. Paulus spreekt dan ook niet van ‘werken’ maar van vrucht van de Geest. Zie preek Galaten 5.
[iii] Zie preek Psalm 16 (bij Eeuwigheidszondag).
[iv] Psalm 24 komt gedeeltelijk overeen met Psalm 15 (zie Psalm 24:3&4).

Voorbeeldliturgie

Welkom

Votum en groet Sela
familie (opwekking 767, cf. Psalm 133)

Gods leefregels
Schrijvers voor gerechtigheid – met open armen

Gebed

Kinderen naar voren
Mijn God is zo groot. OTH 541
Kinderen naar kring

Psalm 15 HEER wie mag gast zijn in uw tent….
Jacobus 2:14-17 broeders en zusters, wat heeft het voor zin…
Loof de Heer van The Psalm Project (Psalm 103)

Verkondiging
De kracht van uw liefde (opw. 488)

Present vertelt over de kerk-doe-dag

Kinderen komen terug uit kring

Bediening heilige doop aan …..
Water van de doop (Sela, Romeinen 6)
Dankgebed en voorbede

Collecte

Juich want Jezus is Heer (opw 174)

Felicitaties en verdere ontmoeting

=== einde ====

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.