‘Ja, Ik kom spoedig!’ Jezus’ woord uit Openbaring 22:20a bij het afsluiten van 2023

Driemaal zegt Jezus in Openbaring 22 dat hij spoedig komt. Wat betekent dit woord? Helpt het om het jaar 2023 af te sluiten? Een voorbeeldliturgie staat onderaan de preektekst.

Gemeente van de Heer

1 Afsluiten.
Vandaag sluiten we 2023 af. Dat doen we met het laatste woord van de Heer dat we uit de Bijbel kennen:

Ja, Ik kom spoedig
(Openbaring 22:20).

Heeft de Heer na dit afsluitende Bijbelse woord niet meer gesproken? Zeker

wel. Op tal van manieren spreekt hij zijn mensen en de wereld tot op vandaag aan. Maar dit zowat de slotzin van de Bijbel. Wat bedoelt de Heer als hij zegt spoedig te komen? En wat betekent dit als we 2023 afsluiten?

Bemoediging.
Eerst een stap terug. Openbaring is een moeilijk boek. Als je het leest snap je dat de kerk geaarzeld heeft of ze Openbaring in de canon zou opnemen. In de loop van de geschiedenis zijn er dingen serieus fout gegaan omdat christenen meenden dat Openbaring op een bepaalde situatie in hun tijd sloeg. Neem het boek Openbaring zoals je de andere Bijbelboeken ook neemt. Dat je eerst bedenkt: hoe was de situatie toen? Wat hebben onze broeders en zusters uit die tijd gehoord? Ik heb hierbij een keer wat uitvoeriger stilgestaan (en doe dat nu niet over).[i] Samengevat: christenen werden indertijd verdrukt en gemarginaliseerd. Jezus bemoedigt zijn kerk. Hij laat, vaak in symbooltaal, zien dat hij de touwtjes in handen heeft en door oordeel heen alles nieuw maakt.

Jezus is Heer.
Waarom sluit Jezus af met ‘ja, ik kom spoedig’? Allereerst: Jezus zegt dat drie keer in het slothoofdstuk van Openbaring (vers 7, 12 en 20)! Dat is vaak.

Tweemaal betekent in de Bijbel dat iets vaststaat. Driemaal is nog eens een dikke streep eronder. Het is blijkbaar erg belangrijk. Denk nog weer even terug aan de christenen uit die tijd. Als zij denken aan een machthebber (de keizer bijvoorbeeld) dan hebben ze een bruut voor ogen. Een die doet wat ‘ie wil. En daar ondervinden die christenen de gevolgen van. Maar ze hebben Jezus leren kennen. Niet de keizer is de baas maar Jezus is Heer. Gelukkig. Maar de tijd verstrijkt. Wat voor een Heer is Jezus nou precies? Waarom worden ze gemarginaliseerd? Jezus zou toch komen en zijn fantastische koninkrijk waarin God alles in allen is (1 Korintiërs 15) zou toch aanbreken? Je kunt je voorstellen dat dit gaat wringen. Zoals wij vandaag de vraag stellen of God eigenlijk wel bestaat – een vraag die ook in het hart van een gelovige op kan komen – zo leefde in die tijd deze vraag: waar blijft Jezus’ komst (2 Petrus 3)?[ii]

Je kunt die vraag een beetje vergelijken met de reactie die de discipelen hadden toen Jezus zijn gelijkenis over de akker en het zaad vertelde (Matteüs 13).[iii] De discipelen begrepen niet waarom de heer geen einde maakte aan het onkruid dat de tegenstander er geniepig inzaaide. Als Jezus Heer is dan kan hij dat toch met een vingerknip dat onkruid, het kwaad in de wereld, wegdoen? Zo doet een heer(ser) dat toch? Maar Jezus zegt tegen zijn discipelen dat hij weet wat hij doet. Hij vraagt zijn discipelen om hem te vertrouwen en hem te volgen. En zo zegt hij dat nogmaals tegen zijn discipel/apostel Johannes als die een stokoude man is geworden (Openbaring). De Heer weet wat hij doet.

2 Gods trouw.
‘Ja, ik kom spoedig’ – zegt Jezus driemaal in de laatste zinnen van de Bijbel. Zie je wat dit betekent? Het gaat niet om een tijdsaanduiding in jaren (Gods klok werkt anders dan de onze). Jezus zegt dat hij (be)trouw(baar) is. Hij overziet alle tijden en werkt naar zijn doel toe. Zoals hij dat in de tijd van zijn discipelen (gelijkenis zaaier) deed onderweg naar zijn kruisdood zo doet hij dat vandaag op weg naar zijn glorierijke dag. Laat dat je richtpunt zijn als je dit jaar afsluit.

Vertrouwen komt op allerlei manieren naar voren in het slothoofdstuk van Openbaring 22:

  • Wat hier gezegd is is betrouwbaar en waar (vers 6).
  • Hij (Jezus) die van deze dingen getuigt (vers 20). Jezus heet in Openbaring ‘de betrouwbare getuige’ (Openbaring 1:5).

2023 afsluiten.
Gemeente, kijk zo samen met je broeders en zusters uit die tijd terug naar het afgelopen jaar. Hoe sluit jij af? Wat is er in je leven gebeurd dit jaar? Vertrouw je Jezus of is dat moeilijk? Heb je, net als de christenen toen, zo jouw vragen aan het adres van de Heer? Is je vertrouwen in de Heer minder geworden dit jaar of groeide het juist?

Het jaar 2023 is/was veelbewogen. De vreselijke dingen die je in Openbaring leest hebben we dit jaar, helaas, in hoge mate gezien. Een blijvende oorlog in Oekraïne. Zoveel geweld en ellende. Er werden in 2023 bijna evenveel conflicten als landen geteld! En oorlog kan verder onze kant opkomen. Een verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Later nog een in Marokko. Ellendige rampen in Libië en Afghanistan. Beestachtig (Openbaring) geweld in Israël in Gaza. We hebben hier het natste jaar gehad en mondiaal werden warmterecords verpulverd. Wat doen we Gods schepping aan? Openbaring laat zien hoe diep Gods goede schepping geschonden is. En dan klinkt die stem van de Heer. ‘Ja, ik kom spoedig.’ De Heer maakt nieuw. Blijf je vertrouwen? Blijf je bidden en je inzetten voor vrede en voor het goede?

Relatie.
Het komt erop aan op onze beurt (be)trouw(baar) te zijn. Jezus zoekt geen slaafse houding van zijn volgelingen. Het doel is dat jij met hem heerst als koning, als koningin (Openbaring 22:5). Jezus zoekt geen gedrilde gelovigen. Er zit een wisselingwerking in het slothoofdstuk van Openbaring 22. De Geest en de bruid (kerk) bidden. Jezus antwoord. Het is een (liefdes)relatie. Zo werkt Jezus toe naar zijn komst. Door zijn volgelingen heen. Dat de Heer driemaal zegt dat hij eraan komt betekent in die zin ook een aansporing. Jezus wil niet dat je met je handen over elkaar zijn komst afwacht of bezig bent met jouw leven en dan wel ziet wanneer zijn komst is. Jezus zegt dat hij als rechter komt; zijn loon en zijn oordeel komen met hem mee en gaan voor hem uit (Openbaring 22:11&12, 14&15). Leef hem tegemoet.

===========

[i] Zie Kerst met Openbaring 12.
[ii] Zie oudejaarspreek 2 Petrus 3.
[iii] Zie Wat je aandacht geeft groeit. Preek Matteüs 13.

Liturgie

Welkom

Votum en groet als volgt

Voorganger: Onze hulp is in de naam van de Heer
Gemeente: Die hemel en aarde gemaakt heeft
Voorganger: Die trouw houdt tot in eeuwigheid
Gemeente: en niet laat varen het werk van zijn handen

Groet (predikant)
Amen (hardop uitspreken, allen)

GK Psalm 62: 1 en 3 Voorwaar mijn ziel

Samenvatting van Gods geboden
GK 147:1 en 4

Gebed

Gedicht (gemeentelid)
GK Psalm 90: 1, 3 en 8 Gij zijt geweest

God kent jou, opwekking kids 77

Lezen Openbaring 22 Hij liet me een rivier zien
Opwekking 642 De rivier

Verkondiging van het nieuws

GK 123:1 k geloof in God de Vader
Artikelen over God de zoon (voorgelezen door voorganger)
GK 123:5 k geloof in God de Heilige Geest

Dankgebed en voorbede

Collecte

LB 103c (Loof de Koning): 1, 3 en 5

Zegen
Amen (GK, gezongen)

Verdere ontmoeting

==== einde ====

Een gedachte over “‘Ja, Ik kom spoedig!’ Jezus’ woord uit Openbaring 22:20a bij het afsluiten van 2023

  1. Houd uw lampen brandende! Veracht de tekenen der tijden niet en weest bereid uw Heer te ontmoeten. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Zijn komst nu zeer nabij is, gelet op de toenemende en vele tekenen der tijden, overal op aarde. Maar alleen de Vader weet de dag en het uur.
    Kom Heer Jezus, ja kom spoedig! De genade van de Heer zij met u allen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.