Zijn er argumenten voor het bestaan van God? Is het zinnig om je geloof te verdedigen? Een gesprek over apologetiek, geloof en Jezus’ kerk.
- Start bij jezelf. Ongetwijfeld is je wel eens gevraagd waarom je gelooft. Wat was/is je reactie?
- Getuig je, gebruik je argumenten (welke?), klap je dicht of reageer je anders?
- Ben je hierin in de loop van de tijd veranderd of juist niet?
- Apologetiek is de verdediging van het geloof; het is redelijk om in God te geloven.
- Past bij tijd waarin we leven (postchristelijk, multireligieus).[i]
- Aansluiting bij vroege kerk (Justinus, Origines, (vroege) Athanasius). Zie ook bij 7 hieronder.
- Koudwatervrees t.o.v. apologetiek in GKv? GKv was sterk rationeel. Nu heeft er een omslag plaatsgevonden: ‘ik krijg er kippenvel van’ (= het is waar. Voor mij).[ii]
- Grote gebod: God liefhebben met alles; handen, hoofd en hart (Deuteronomium 6).
- Wie/wat wordt er bij apologetiek bedoeld met ‘God’?
- We luisteren naar een stukje uit een podcast (Ongelooflijke podcast EO) over tot geloof komen en apologetiek. Gesprek: wat valt je op? Herkenbaar of juist niet?
- Positie hedendaagse apologetiek:
- Geloof in God kan een basisovertuiging (Plantinga) zijn. Argumenten kunnen oneigenlijke intellectuele blokkades wegnemen of bijdragen aan intellectueel klimaat waarin Godsgeloof redelijke optie is (En dus bestaat God, De Ridder/Rutten, pagina 10). Sciëntisme (alleen wetenschap is legitieme bron van kennis) kan hinderlijke rol spelen (a.w. pagina 12).
- Na inklappen positivisme en postmodernisme ruimte voor filosofie om weer op zoek te gaan naar willen begrijpen van ware aard van de werkelijkheid (a.w. pagina 12 en Contra Kant).
- Westerse gelovigen moeten uit ‘atheïstische valkuil’ komen (God bewijzen, Paas/Peels): niet het geloof moet gerechtvaardigd worden maar kritiek op het geloof. Hoofdstuk 1 van God bewijzen heet dan ook: Geloven, waarom niet? En Rutten zegt: ‘Als God niet bestaat, kun je dat niet weten’ (tweede uitgangspunt modaal-epistemisch argument).
- We bekijken een fragment op Youtube waarin een hoofdstuk van God bewijzen (Paas/Peels) wordt toegelicht. We bespreking dit fragment.
- Overtuigt hedendaagse apologetiek?
- ‘Rutten is zelf christen en het lijkt wel of hij … koste wat het kost zijn wereldbeeld een rationele basis wil geven’ (Messeman in Trouw). Tja. Zie verhaal van Rutten zelf (bij 3)!
- Argumenten van vier atheïsten komen er stuk minder vanaf (Trouw, 7 augustus 2019).
- ‘Ending religion is a bad idea’ (Richard Dawkins, The Times 5 oktober 2019).[iii]
- Tegengeluid t.a.v. apologetiek. We leven in tijd van Godsverberging en apologetiek is ‘fluiten in donker’ (Van de Beek). Samevatting artikel Apologetiek als teken van hoop (OnderWeg).
- Bijbelstudie Matteüs 11:1-6.[iv]
- Context: Jezus komt zwaard brengen (Matteüs 10:34), ook voor ‘apologeet’ Johannes.
- Wat is precies de vraag van Johannes?
- Jezus’ antwoord deel 1 (Matteüs 11:4 en 5) bevestigt Johannes’ werk.
- Jezus’ antwoord deel 2 (Matteüs 11:6) is een eindeloze sprong in het diepe.
- Laat het schip van de kerk vandaag ALLE zeilen hijsen. Credo (Nicea) centraal.
Dordrecht/Rotterdam 13 februari 2020.
Zie Apologetiek als teken van hoop (OnderWeg, februari 2020).
[i] Zie De (af)goden van onze tijd. Themadienst 2016. En zie Dat ene grote mysterie. Inleiding op een serie Marcuspreken (2018).
[ii] Zie Kerk in post-truth samenleving. Blogpost 2017 (na synodebesluiten vrouwelijke ambtsdrager). En zie Hoe kies je vandaag een preektekst? Blogpost 2019. Zie Discussie eerste doopvraag is een teken van secularisatie. Blogpost 2019.
[iii] Zie Hoe verstandig is het om God te verjagen? Brief aan NRC Handelsblad, najaar 2019 (met online verwijzing naar The Times van 5 oktober 2019)..
[iv] Zie Zo gek is het nog niet om in Jezus te geloven. Preek Matteüs 11:1-6.