Gestempeld door de Geest. Pinksterpreek Efeze 1:13 en 14

Gemeente van de Heer, Pinkster-gemeente

1         Vuur dat nooit dooft.
Vandaag eren wij de Heilige Geest. Hij zet zijn stempel, Gods stempel, op je leven (Efeze 1:14). De Geest komt met kracht en vuur (Handelingen 2). En waar normaal gesproken ieder vuur wel een keer dooft of de fut na verloop van tijd uit een beweging gaat, is het met de Geest anders. God wordt niet moe of mat (Jesaja 40). Sinds Pinksteren leeft en werkt Hij krachtig in de gemeente en in heel Gods schepping om alles nieuw te maken in Jezus (Efeze 1:10).

Heel wat gemeenteleden vieren dit weekend Pinksteren op Opwekking. We bidden straks voor een gezegende tijd voor hen, samen met zoveel andere christenen. We zien elkaar vandaag niet allemaal face to face maar zijn één in de Geest. Vastberaden om de Heer te dienen. En hopelijk zijn we volgende week compleet/completer om samen het heilig avondmaal te vieren.

Gemeente, gezegend Pinksterfeest!

2         Loof de Geest.
Wat betekent Pinksteren? Voor alle christelijke feestdagen geldt deze regel: je hebt de nieuwtestamentische brieven nodig om te zien waar het om gaat. De evangeliën vertellen van Kerst, Goede Vrijdag en Pasen. Handelingen vertelt van Hemelvaart en Pinksterfeest. Maar het is dan alsof je er met je neus bovenop opstaat. Er gebeurt veel tegelijk en het wordt lang niet altijd uitgelegd.

Wat is Pinksteren? Handelingen vertelt van de verwarring die ontstaat op die Pinksterdag. Zijn de gelovigen dronken – ze spreken in allerlei talen en er zijn vlammen te zien? Petrus spreekt de mensenmassa toe. Een bevlogen toespraak. Het hart op de tong. Mensen worden geraakt en komen tot geloof. Het gebeurt allemaal in een flow. De brieven leggen uit:

In Hem (Christus) bent u, toen u tot geloof kwam, gemerkt met het stempel van de heilige Geest, die ons beloofd is, als voorschot op onze erfenis…
(Efeze 1:13b en 14a).

Aanbidding.
Nou ja, uitleggen…. Let op de toon van Efeze. Hoofdstuk 1 is een en al lofzang op God. Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus… – zo opent Efeze 1. En die lofzang gaat door. Het is een aanbiddingslied. Vol van het grote geheim van het geloof, Gods Drie-eenheid. Zo wordt de Geest aanbeden:

  • Je hebt een stempel op je leven. De Geest. Je bent van God. Zoals in Paulus’ tijd slaven gestempeld werden en zo zichtbaar eigendom waren van hun Heer[i] – zo stempelt de Geest jou. Jij bent van God. Dat is en doet de Geest.
  • Je merkt dat je leven niet voor niets is. Dat het leven te wonderlijk is om er alleen maar toevallig te zijn. Er is méér. Iemand maakt het de moeite waard. Dat is en doet de Geest.
  • Je gelooft. Of er begint een overtuiging te groeien. Ja, dat kan soms klein zijn. Aangevochten. Twijfel slaat toe. Maar, zegt Efeze: er is iets begonnen. En dat smaakt naar meer. Dat is de Geest. ‘Voorschot’ wordt Hij genoemd. Een aanbetaling voor wat nog komt. Een stukje – hier en nu – van alle pracht.
  • De Geest is ons beloofd – zegt Efeze. Denk aan de profeten. Petrus noemt in zijn toespraak de Psalmen en de profeet Joël. We hebben net gelezen uit Ezechiël. Een hoogtepunt van het Oude Testament, zo uitgebreid wordt Gods vernieuwing door zijn Geest aangekondigd (Ezechiël 36).[ii] Vat ‘belofte’ vooral persoonlijk op. De Geest is wat ons beloofd is; God zelf is onze erfenis (Efeze 1:14a, cf. Psalm 16).

Zo aanbidt Efeze 1 God; Vader, Zoon en Heilige Geest. Vandaag doet de kerk dat wereldwijd. Laat het huis van de wereld vol zijn van uw glorie. Laat Jezus’ dag komen zodat aan alle tekort, pijn en verdriet een einde komt. Laat de Geest je leven vervullen om tot zegen te zijn voor de mensen om je heen.

3         Vernieuwingsproces.
Merk jij de Geest en zijn werk? Drukt de Geest zijn stempel op jouw leven? Pinksterfeest is een goede aanleiding om je leven in Gods spiegel te bekijken.

Als je Efeze 1 leest zou je kunnen denken dat de Geest minder belangrijk is. Efeze opent met de genadegroet van God de Vader en van de Heer Jezus Christus (1:2). Het gaat over de verlossing in Jezus en onze uitverkiezing en onze bestemming in hem (Efeze 1:3-12).[iii] Dan pas komt de Geest ter sprake.

Eenheid.
Het is belangrijk om dit goed te zien, gemeente. Laten we eerst nog eens teruggaan naar Galaten.[iv] Dat helpt bij het zicht krijgen op het evangelie, ook als het gaat om de Geest.

Paulus begint in het belangrijkste hoofdstuk van die brief, hoofdstuk 3, met de Geest.[v] De Galaten hebben de Geest ontvangen en zijn zo begonnen (te geloven, Galaten 3:2&3). De Geest die ontvangen wordt, is de Geest van het evangelie van de gekruisigde (Galaten 3:1), Jezus, die door de Vader uit de dood is opgewekt (Galaten 1:1). Zo zegt Galaten het. Dat maakt veel duidelijk.

Het gaat om die Ene. God die zich bekend maakt als Vader, Zoon en Geest. De eerste die wij ervaren is de Geest. Hij brengt tot geloof. Laat je zien wie Jezus is. Overtuigt je. Zo zie je de Geest en zijn werk terug in Efeze 1:13&14 (‘toen u tot geloof kwam’). Er is geen voorop of naderhand als het gaat om wie God is en wat Hij doet. En Galaten en Efeze 1 leren je dat een christen eerder charismatisch is dan gereformeerd. Eerder pinkster dan protestants.

Proces.
Vervolgens is het zaak te blijven luisteren. Het spreken over de Geest komt terug in het vervolg van de Efeze-brief. In hoofdstuk 4 gaat het over het nieuwe leven dat Jezus geeft. Dat je niet liegt maar de waarheid spreekt. Dat je geen lelijke taal maar opbouwende taal spreekt. Dat je niet steelt maar hard werkt zodat je ook kunt weggeven aan anderen. Het gaat over omgaan met je woede. Dan staat er tussendoor:

Maak Gods heilige Geest niet bedroefd want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing
(Efeze 4:30).

Zie je? Haast tussen neus en lippen door. Midden in het gewone leven. Jouw leven. Daar is de Geest. Hoe je spreekt. Denkt. Waarnaar je verlangt. Hoe je met een ander omgaat. Jij bent het ‘project’ van de Geest. En tegelijk is de Geest en zijn werk in jou jouw ‘garantie’ op verlossing op Jezus’ dag.

Vlak na dat stukje gaat het weer over de Geest. Er staat dat we in een slechte tijd leven. Daarmee wordt datgene bedoeld wat strijdig is met Gods wil en verlossing (cf. Galaten 1).[vi] De opdracht klinkt om verstandig te leven en te ontdekken wat Gods wil is. Je niet te laten gaan in uitspatting maar God te eren. Had Paulus in onze tijd geschreven had hij vast ook de inzet voor duurzaamheid genoemd. De Geest vernieuwt immers de aarde (Psalm 104). Tussen al die aanwijzingen staat dan:

Laat je vervullen met de Geest
(Efeze 5:18b).

Weer tussen neus en lippen door. Waar ga je voor? Wat motiveert jou? Voeg je de daad bij het woord? Pinksteren vraagt het je. En wijst en nodigt uit. Soms werkt de Geest in bijzondere, spectaculaire gebeurtenissen. Een wonder. Genezing. Een plotselinge bekering. Een stem van God. Een indrukwekkende ervaring krijgen. In al die dingen zet de Geest zijn stempel op je leven. Evengoed is te zeggen – misschien zelfs wel vooral – dat de Geest werkt in die dingen die wij gewoon noemen. Al die dagelijkse dingen die Efeze noemt. Want Hij is de Geest van God die alles heeft gemaakt en het werk van zijn handen niet loslaat. Hij is de Geest van Jezus die roept, verlost en heiligt. De Geest is Zichzelf. Adembenemend. Vurig (cf. Ezechiël 1). Trouw en goed.

Gemeente, vier Pinksterfeest. Laat je leven stempelen door die hemelse Kracht. En vind zo je bestemming.

===========================

[i] Zie preek Galaten 6:17.
[ii] Zie preek Ezechiël 36.
[iii] Over de uitverkiezing zie Gods bevrijdende keuze (jubileumjaar Dordtse Leerregels).
[iv] Zie inleiding prekenserie Galaten.
[v] Zie Pinksterpreek Galaten 3.
[vi] Zie Paaspreek Pasen is een Zeitenwende Galaten 1.

Voorbeeldliturgie

Ja, de Trooster is gekomen: 1 tm 3 (Da Costa, hertaling Barkema), melodie GK 102a

Welkom

Votum en groet (Sela)
PvN 84 Wat houd ik van uw huis

Vernieuwd door de Geest (verzen uit Ezechiël 36)
LB 705:1 en 2v Ere zij aan God de Vader (eer Hem die ons van alle smet bevrijdt)

Gebed

Kinderen naar voren
Onder, boven, voor en achter (opwekking kids 211)
Kinderen naar kring

Handelingen 2:1-4 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak….
GK 105: 1 tm 3 In vuur en vlam

Handelingen 2:22-33 Israëlieten, luister naar wat ik… (voorlezen: svp vooraf melden dat men niet weet wat er gebeurt (vlammen, klanktaal); Petrus spreekt de mensen toe)
GK 105: 7 tm 9

Efeze 1:13 en 14 In Hem bent ook u…. (voorganger leest)
Verkondiging van het evangelie
GK 104: 1a, 2v, 3m 5&8a Dit is de dag

Dankgebed en voorbede afgesloten door
Onze Vader (hardop samen bidden)

Collecte

LB 675: 1 en 2 Geest van hierboven (laatste regel: dat wij Gods kinderen zijn)

Zegen
Amen (gezongen, GK)

Verdere ontmoeting

==== einde ===

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.