Feest vieren als iemand vertrekt. Dat doe je alleen als je een hekel aan iemand hebt. Hoezo viert de kerk dan Hemelvaart? Er staat dat de apostelen Jezus niet meer zien (Handelingen 1:9). Jezus handelt tegen de verwachting in (Handelingen 1:6). Je zou maar iemand in je midden hebben die de gruwelijke slavendood van de Romeinen de baas is. Daar kun je mee thuis komen. Maar Jezus vaart ten hemel.
Nu ligt het anders, natuurlijk. Weldegelijk blijft Jezus ook in het midden van zijn discipelen. Dat heeft hij immers beloofd (slotvers Matteüs).[i] En Jezus maakt dat waar in het zenden van zijn Geest (Handelingen 2).[ii] Jezus leeft in de gemeente (Handelingen 9:4) om ‘in alles de eerste te zijn’ (Kolossenzen 1:18c). Maar toch. Wij zouden het anders hebben gedaan. Jezus is niet als wij. Hij is Heer.
Secularisatie.
Wat betekent Hemelvaart? In de kerk is het feest een ondergeschoven kindje. Ik bedoel dit: bij Kerst wordt van alles uit de kast gehaald om er een feest van te maken. Bij lijdenstijd (‘veertigdagentijd’) staat de kerk tegenwoordig ook uitgebreid stil. En al helemaal bij de laatste zondag van het kerkelijke jaar. Zo gezien komt Hemelvaart er bekaaid vanaf. Is de kerk teveel beïnvloed door de tijdgeest waarin God niet (meer) meetelt? Hij is in Jezus toch niet meer in ons midden? Wij doppen onze eigen boontjes. Vandaag is de vraag of Hemelvaart ‘nog’ een vrije dag moet zijn.
Maar kijk beter. Op het moment dat Jezus ten hemel vaart begint, zo kun je zeggen, de seculiere tijd.[iii] Want hoe moet het verder zonder deze fantastische Heer in je midden? Waar en hoe is ‘de hemel’ (waar Jezus is)?

Hoe zit het met ongeloof, anti-krachten en ellende als Jezus koning is? Jézus zet de boel op scherp. Met Hemelvaart begint een nieuw tijdperk. Jezus is verheven boven alle machten (Efeze 1:21) – en daarom gaat de tegenstander tekeer.
Hemelvaart zet de werkelijkheid op en onder spanning. Hij komt in heerlijkheid/majesteit – is het eerste hemelse bericht dat de apostelen na Jezus’ Hemelvaart te horen krijgen (Handelingen 1:11). Daarom komt het er voor de kerk vandaag juist op aan om Hemelvaart te vieren. De verkondiging van het evangelie gaat daarin voor.
Dordrecht, 20 mei 2020
Overzicht preken Hemelvaart (voorbeeldliturgieën staan onderaan de preektekst):
-
- Hemelvaart: het belangrijkste en moeilijkste feest. Efeze 1 en Handelingen 1 over Jezus macht, ook in lijden en verborgenheid (2014).
- De paradox van Hemelvaart. 1 Petrus 3 en 5 over Jezus’ macht en het duivelse beest (2016).
- Jezus komt eraan! Marcus 14:60-64 en Handelingen 1:1-11 over verschillende visies inzake de verhouding hemel en aarde (2018).
- Hulde aan onze hemelse priester-koning. Preek Psalm 110. Psalm 110 is lastig en wordt vaak geciteerd. Hoe heerst Jezus (2019)?
- Applaus voor Jezus. Psalm 47 vraagt applaus voor God, om wie Hij is. Zo juicht de kerk bij Jezus’ Hemelvaart (2020).
- Heb oog voor de Macht die ertoe doet. Preek Efeze 1:20 en 21 (2021).
- Een blik achter de schermen. Preek Openbaring 12 (2022).
———————
[i] Zie prekenserie over Matteüs bij de categorie preken. Jezus vervult in die belofte hoe God in zijn Oude Testament belooft onder zijn volk te zijn. Zie Hoe God herder is te midden van zijn volk. Preek Ezechiël 34.
[ii] Zie Her-bron. Een preek op Pinksteren. En zie Preken in en rondom Pinksteren.
[iii] Zie preek Hemelvaart 2014.